søndag 24. oktober 2010

Etter poesifestivalen ble det nytt helgebesøk i Bergen.


Flickr creative comons
 Denne gangen var jeg invitert som æresgjest ved “Arangetram”, i Peer Gynt Salen, Grieghallen. En uteksaminerende danseforestilling i Klassisk Indisk Dans. Sensor var kommet fra India. Det var også hentet dyktige tamilsk/indiske musikere fra flere europeiske land, med tromme “mridangam”, bambusfløyte, fiolin, og vokal framføring. Fantastisk fin forestilling. Praktfulle kostymer til ulike dansenumre. Jeg var i den syvende himmel!


Danseren som het Claudia Savina Clament besto med glans og mottok høytidelig, sine offisielle diplom. Hun er vokst opp i Bergen med foreldre fra Sri Lanka. Danselærer og koreograf Mary Margareth Soosai kunne være stolt av elevens opptreden og programmet som ble fremført.

Klassisk Indisk dans er opprinnelig basert på religiøse hinduistiske tempelopptredener med formidling av gude-epos. De hinduistiske tradisjonene videreføres også i dag, men kan også fremføres på nye arenaer nå for kunst og kultur. Dessuten brukes den særegne, krevende danseformen til å fremføre nye ting som for eksempel bibelhistorisk materiale, ulike folkeeventyr og fabler.



Det krever mange års trening å bli anerkjent danser. Man skal beherske et eget fingerspråk, en gitt stilisert kroppsbruk, spesielle hode og øyebevegelser, rytmiske trinn, ganske avansert fysisk koordinering, stor smidighet og mykhet. Det er en slags uttrykksfull pantomimisk ballett. Den blir lettere å forstå hvis man har kjennskap til tema eller historie som framføres.

Min oppgave som æresgjest besto i seremoniell lystenning, å holde en liten hilsningstale , fortelle om min bakgrunn for kjennskap til og begeistring for Klassisk Indisk Dans, og være med å overrekke gaver til noen av utøverne avslutningsvis ved forestillingen.

Fem timers arrangement med tjue minutters pause, gikk som en røyk!
Jeg håper det blir flere slike opplevelser på meg i fremtiden også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar